Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Deze Thursday Night Live! gaat over het verband tussen de jaren tachtig cultuur van cyberpunk, de verspreiding van het computervirus en zijn biologische tegenhanger AIDS. Met o.a. lezingen van Ivan Lopez Munuera, Charles Boucher en Andrea Bagnato, een \/\/iFi + OSS/**** performance door JODI en een optreden van Red Light Radio. Deze avond is onderdeel van Malware: Symptoms of Viral Infection, samengesteld door Bas van de Poel en Marina Otero Verzier. 

 

datum
24/10/2019
tot
25/10/2019
taal
Engels/Nederlands
verder deze avond

17:30-19:30 Thursday Bite 

19:30-21:00 Film Memories Of Underdevelopment

 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang, RSVP via ticketlink 

In 1986 verscheen het eerste computervirus in de virtuele ruimte. Zoals de naam al aangeeft, wees de ‘Pakistaanse griep’ al op een meer dan metaforische gelijkenis tussen biologische en computertechnische ziekten. Meer zouden volgen. De analogieën tussen het discours over cybercriminaliteit en immunologie - en in het bijzonder tussen de opkomst van computervirussen en de zogenaamde AIDS-epidemie in de jaren tachtig – leidde tot grote onrust bij de bevolking en werkte angstgedreven maar ook activistische ideologieën en culturele discoursen in de hand. Cyberpunk, het dystopische sciencefictiongenre gebaseerd op informatietechnologie, was een van de eerste gebieden die computervirussen en hun biologische tegenhanger met elkaar verbond. Schrijvers als Bruce Sterling en William Gibson gebruikten de dreiging van besmetting van het lichaam en de cyberspace voor hun futuristische verbeelding rond het idee van mens en maatschappij.

Deze fantasieën beïnvloeden nog altijd onze ideeën over de toekomst. Terwijl implanteerbare technologieën zoals pacemakers en cochleaire implantaten worden gebruikt om de menselijke gezondheid te verbeteren, kunnen computervirussen via deze zelfde toepassingen een directe bedreiging vormen voor het menselijk lichaam. Is het nog steeds mogelijk om de verwevenheid te zien als katalysator voor radicale sociaal-politieke veranderingen?

Line-up

Kinships on the Dance Floor: HIV/AIDS Discotecture - 19:00-20:30
Een lezing door Ivan Lopez Munuera, een New Yorkse onderzoeker en curator, gevolgd door een gesprek onder leiding van Marina Otero Verzier met Andrea Bagnato (architect/onderzoeker), Joan Heemskerk (JODI), Charles Boucher (hoogleraar virologie aan het Erasmus MC) en Bas van de Poel.

Het New Yorkse uitgaansleven in het begin van de jaren tachtig bracht een architectonische revolutie teweeg waarbinnen nieuwe vormen van kritisch bewustzijn opkwamen die model stonden voor politiek engagement om de HIV/AIDS epidemie het hoofd te bieden. Ingebed in en geholpen door specifieke ruimtes, werden lichamen, muziek en technologieën onderdeel van het stedelijk weefsel én van politiek activisme. Een scene van nachtclubs en disco’s gekenmerkt door vervagende grenzen en identiteiten: tussen optreden en performance, theater en politieke ruimte, en tussen performer, toeschouwer en activist. 

\/\/\/\/iFi + OSS/**** performance van JODI - 21:00 - 21:30
JODI is een kunstenaarscollectief dat in 1994 werd opgericht en bestaat uit Joan Heemskerk en Dirk Paesmans. Chaos en het disfunctioneren van moderne technologie zijn onderwerpen die ze in hun praktijk onderzoeken. Tijdens het evenement zal Heemskerk een combinatie van twee acties uit het verleden heropvoeren: het \/\/iFi project focust op de relatie tussen gebruikers en online platformen en de infiltratie van software in het dagelijks leven en OSS/*** is een CD-Rom-programma dat gebruik maakt van vervormingen en interferenties om nieuwe vormen van navigatie te verkennen.

Virus Detected - 21:30 - 22:00
Charles Boucher, Jornt van der Wiel (Security Researcher, Global Research & Analysis Team van Kaspersky Lab) en Bas van de Poel zullen de meest opmerkelijke virussen en vormen van infecties delen en zo die de biologische en cyber-werelden met elkaar verbinden.

Stallion’s Stud - 22.00-22.30

In 2018 sloegen Hugo van Hejiningen, medeoprichter van Red Light Radio, en Identified Patient de handen ineen om hun nieuwe muzikale project, Stallion's Stud, te debatteren. Ze graven diep in hun gedeelde liefde voor off-kilter elektronica, post-punk tijdperk experimenten en nagesynchroniseerde drummachine ritmes. Daarbovenop verspreidt Hugo zijn geestverruimende zang en verdraaide lyrische stromen.

Interstellar Funk's label Artificial Dance bracht de eerste vruchten uit van de studiosamenwerking van het duo. Eerder dit jaar bracht de Rotterdamse Pinkman de tweede EP uit. Met optredens op plaatsen als Bassiani, Berghain, SXSW en het Strange Sounds From Beyond festival zijn ze niet te missen.

Baby Bosma - 22.30-00.00 

Red Light Radio resident DJ voor vele jaren is Baby Bosma. Met zijn achtergrond in punk & electronic acts als Ploegendienst, Aux Raus, Bullerslug, Firestone & Coevorduh kun je alles verwachten in zijn DJ-sets. Meestal donker, luidruchtig en meestal minstens één nummer uit The Fall.

Doorlopend

Cyberpunk Documentaire
Vertoning van de documentaire geregisseerd door Marianne Trench. Een fascinerende verkenning van de cyberpunkbeweging met schrijvers William Gibson, Timothy Leary en Vernor Reid die vertellen over hun gedachten over de toekomst van de maatschappij en de rol van technologie hierin.

 

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Thursday Bite 

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 17:30 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Malware: Symptoms of Viral Infection is mede mogelijk gemaakt door:

Bas van de Poel, Marina Otero Verzier
Astin le Clercq, Bas van de Poel
Astin le Clercq
Tomorrow Bureau, Bas van de Poel
Vera van de Seyp, Marc Vermeeren, Bas van de Poel
Randall MacDonald