Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

33 jaar geleden verscheen het eerste computervirus. Sindsdien zijn er meer dan een miljoen virussen ontwikkeld. Honderden miljoenen apparaten zijn besmet geraakt, waardoor een groot aantal bedrijven stil kwam te liggen, hetgeen resulteerde in verliezen van miljarden dollars. De anti-malware-industrie vormt tegenwoordig een belangrijk segment binnen de ICT-sector.

 

Wat begon als een onschuldige grap is inmiddels uitgegroeid tot een digitaal wapen van geopolitiek belang dat grote invloed heeft op de manier waarop oorlogen gevoerd worden. Kwaadaardige software, ofwel malware, wordt vandaag de dag gebruikt om vertrouwelijke e-mails van politieke partijen te stelen, kerncentrales te infiltreren, en economische systemen te ontregelen. Malware: Symptoms of Viral Infection geeft een overzicht van beruchte malware, van vroege DOS-virussen waarin wordt gespeeld met de visuele esthetiek van tekstuele besturingssystemen, tot geavanceerde computerwormen, spyware en ransomware die worden ingezet als geopolitieke wapens.

Het Nieuwe Instituut houdt zich bezig met het opzoeken van de grenzen van het klassieke begrip van auteurschap binnen de productie van ruimtes, objecten en virtuele media. In deze tentoonstelling staat een ontwerppraktijk centraal die overwegend anoniem en clandestien is. Virussen komen voort uit complexe designprocessen die over het algemeen niet bedoeld zijn voor sociale innovatie of probleemoplossing. Het is van belang dat ze nauwkeurig onderzocht worden en in historische, sociale en politieke context worden geplaatst. Deze zoektocht naar de schaduwzijde van de informatica brengt zowel de schoonheid als de complexiteit van sommige virussen aan het licht. Tegelijkertijd onderstreept het de unieke methode van impact en vernietiging die virussen in zich dragen, en de context waarin zij bestaan.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Malware van de toekomst

Sinds de opkomst van het Internet of Things wordt het steeds lastiger om virusverspreiding en cyberaanvallen te bestrijden. Met ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en machine learning, kunnen virussen zich steeds beter aanpassen aan menselijk gedrag en emoties, die zij inzetten om zich sneller en gerichter te verspreiden, met steeds meer schade als gevolg. In de nabije toekomst zouden virussen zelfs een directe bedreiging kunnen vormen voor het menselijk lichaam, omdat implantatietechnologieën zoals pacemakers en cochleaire implantaten, steeds vaker ingezet zullen worden om gezondheidsproblemen aan te pakken.

Hoewel smart city (de “slimme stad”) en smart systems veelgehoorde termen zijn in de ontwerp-, beleids- en technologische wereld, is het nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van hun toepassing.

Virussen zijn lang niet het enige gevaar in de online wereld. In huidige discussies over de relatie tussen privacy en informatietechnologie, komen onvermijdelijk ook kwesties omtrent beveiligings- en bewakingssystemen ter sprake. Systemen die enerzijds door de overheid en bedrijven worden ingezet ter bescherming van de openbare veiligheid en verbondenheid, worden anderzijds door diezelfde machthebbers gebruikt om ons te bespioneren en controle uit te oefenen. Digitale platforms en applicaties worden ingezet om gegevens te verzamelen. Daarmee worden uitgebreide psychologische gebruikersprofielen gemaakt die voor veel geld verkocht worden.

Dit creëert een uitdaging voor de design- en tech-community: hoe verbeelden en ontwerpen we veiligheid en privacy in een wereld waar computers het voor het zeggen hebben.

Malware: Symptoms of Viral Infection is mede mogelijk gemaakt door:

Bas van de Poel, Marina Otero Verzier
Astin le Clercq, Bas van de Poel
Astin le Clercq
Tomorrow Bureau, Bas van de Poel
Vera van de Seyp, Marc Vermeeren, Bas van de Poel
Randall MacDonald